Dacă nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, atunci vorbește cu Dumnezeu despre copiii tăi! (părintele Arsenie Boca)

vineri, 25 noiembrie 2011

Carte lansată în Sala Oglinzilor

Pentru dubla lansare de carte a poetului Dumitru Brăneanu, Sala oglinzilor s-a dovedit a fi locul perfect. Miercuri, 2 noiembrie 2011, într-o atmosferă caldă, prietenească, a avut loc o întâlnire a celor care iubesc şi respectă poezia, la sediul central al USR, Bucureşti. Pe de o parte, bucureştenii, gazde amabile, iar de cealaltă, poeţii băcăuani, care au arătat că se scrie bine şi în provincie. Zi de toamnă frumoasă, senină, mediul prielnic manifestărilor literare.
Grigore Codrescu şi Dumitru Brăneanu
Antologia Pelerin la templul cuvântului, reunind poezii reprezentative ale poetului băcăuan, (de la poezia de dragoste la cea cu tentă religioasă) reprezintă un proiect european al Universităţii Petre Andrei din Iaşi, proiect coordonat de poetul Aurel Ştefanachi.
Ea fost precedată de volumul cu acelaşi nume, care a apărut în vara acestui an, la editura Ateneul Scriitorilor din Bacău şi care însumează peste 100 de sonete religioase. Versurile, respectând canoanele clasice, aduc cu ele firul de lumină, atât de necesar celor care traversează perioade mai tulburi ale vieţii.
Cărţile, deopotrivă, apărute sub un tipar îngrijit, emit, pe aceeaşi lungime de undă, dragoste, căldură, bunătate, iertare.  
Moderatorii întâlnirii au fost d-nii Florentin Popescu şi Radu Cârneci. 
Dumitru Brăneanu, Radu Cârneci, Florentin Popescu
Au luat cuvântul gazde şi invitaţi, printre care criticul băcăuan  Grigore Codrescu, Calistrat Costin, preşedintele USR Bacău, prozatorul Dan Perşa, redactor al revistei Ateneu,  
Dan Perşa
fiecare având un cuvânt bun de spus despre poezia poetului Dumitru Brăneanu.
Loredana Dănilă
Un moment liric la care au vibrat cei prezenţi în sală a fost susţinut de Loredana Dănilă şi Tincuţa Horonceanu Bernevic, poetele băcăuane care au citit din cărţile proprii: Suflet de rezervă, Rugă (din volumul Suflet de rezervă) şi respectiv: Oul de lumină, Două jucării (din volumul Strigătul ca o punte).
Alături de băcăuani a sosit poeta Marieta Rădoi Mihăiţă şi criticul de teatru, Carmen Mihalache, redactor şef al revistei Ateneu.
Grigore Codrescu şi Ioan Prăjişteanu
Printre invitaţi s-au numărat: Monica Mureşan, Ion Lazu, Lidia Lazu, Ioana Stuparu, Ioan Prăjişteanu, Tatiana Rădulescu, Ioana Sandu, Cristina Petcu, Florin Costinescu, Corneliu Bordeianu, Nicolae Grigore Mărăşanu, Firiţă Carp, Veronica Bârlădeanu, Mihai Antonescu, Vasile Mustaţă, Raluca Tudor, Ion Filipoiu, Dan George Enache, Petru Solonaru, Victoria Milescu, Floarea Ceapoiu, Ştefan Mitroi, Ioan M. Alexandru.
Lidia Lazu
Către final, publicul a fost delectat de fineţea cu care Lidia Lazu a recitat din poeziile poetului, şi, înainte de a lua cuvântul autorul, actriţa Doina Ghiţescu, nelipsită de la astfel de manifestări, ne-a recitat de asemenea, un grupaj de poezii, din cartea lansată, în aplauzele publicului.
Doina Ghiţescu
În final, poetul le-a mulţumit celor prezenţi în sală pentru participarea la eveniment, vorbindu-le despre implicarea activă în viaţa literară băcăuană, despre volumele de poezie pe care le-a scos în ultimii ani. S-au scos fotografii, s-au dat autografe, s-au făcut schimburi de cărţi.
...Ca la o întâlnire între prieteni!
Calistrat Costin, Tincuţa Horonceanu Bernevic, Loredana Dănilă, Un domn hotărât şi Dumitru Brăneanu
tincuţa horonceanu bernevic - Revista Plumb, noiembrie 2011, nr. 56

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu